Tolvajok trükkjei: Dugjuk el a pótkulcsot!?

BecsiAutopark 0 Hozzászólás május 31, 2022

Autónk eladásakor könnyedén lopás áldozatai lehetünk, ha figyelmetlenek vagyunk.

Rengeteg rémhír és mendemonda kering a gépjárműtolvajok újabb és újabb technikáiról, amelyek egy része ellen tehetetlenek az autótulajdonosok. Az alábbiakban bemutatott átverést azonban könnyű észrevenni, ha tisztában vagyunk a létezésével, illetve odafigyelünk a gépjárművünket megvásárolni kívánó személy – vélt vagy valós – gyanús cselekedeteire.

Valós történetünk főszereplője Barnabás (természetesen álnév – a szerk.), aki vidéken él és túl akart adni nagyértékű terepjáróján. Az internetes hirdetésre többen is jelentkeztek, az egyik komoly érdeklődőt még a kétórás oda- és visszaút sem tántorította el: másodmagával érkezett, hogy alaposan szemügyre vegyék az autót. A próbakör után a „vevők” a jármű pótkulcsa felől érdeklődnek, az eladó pedig elő is keresi a szóban forgó tárgyat.

Most következik a trükk! Az egyik „vevő” egy – az autóra vonatkozó – lényegtelen kérdéssel eltereli Barnabás figyelmét, ezalatt társa elteszi az asztalon hagyott pótkulcsot, a helyére pedig egy ugyanolyan kulcsot csúsztat. Hogyan lehetséges ez? Egyszerű: a hirdetés alapján a tolvajok tudják, hogy melyik márka melyik modelljéhez kell kulcsot szerezniük, így az átvert autótulajdonos nem veszi észre a turpisságot, hiszen a pótkulcs ugyanúgy néz ki, mint korábban, azzal az apró eltéréssel, hogy nem kompatibilis az eladásra szánt járművel.

A csere végeztével a „vevők” távoznak, letudva az átverés legnehezebb részét. Ezek után már könnyű dolguk van: csak találkozóra kell hívni az eladót, majd megkeresni a parkolóban hagyott autóját és a korábban megszerzett pótkulcs segítségével ellopni az adott járművet, miközben a tulajdonos a megbeszélt helyen vár a „vevőkre”. Barnabás például egy kávézóban várt, amíg az autója iránt érdeklődő két férfi ingyen megszerezte a terepjáróját…

Mit tehetsz, hogy ne válj egy ehhez hasonló átverés áldozatává?
Légy körültekintő!

Persze, nem kell minden potenciális vásárlóban autótolvajt látni, de azért nem árt résen lenni. Ne add ki a kezedből a gépjárműved pótkulcsát, illetve ne hagyd, hogy eltereljék a figyelmedet bármilyen aprósággal.

Próbáld ki a pótkulcsot!

Miután elmentek az érdeklődők, tégy egy próbát. Minden működik? Szuper! A pótkulcs nem kompatibilis az autóval? A második találkozóra nem érdemes sort keríteni, sőt…

Ne ismeretlen helyen találkozz!

Teljesen érthető, ha nem akarod beengedni a vevőket az otthonodba. Jelöljetek ki egy semleges helyet, ahol nyélbe üthetitek az üzletet: ez lehet akár egy parkoló vagy egy autókereskedés is. Fontos, hogy a potenciális tolvajok ne tudjanak felkészülni, „csapdát állítani”, ahogy tették például Barnabás esetében.

A fenti szabályok betartásával minimálisra csökkented az esélyét, hogy pótkulcs-cserés autólopás áldozata legyél, a Bécsi Autópark pedig megfelelő találkozóhelyként szolgálhat, legyen szó autó eladásról vagy vételről!

Írjon hozzászólást!